Ardesko in het Bolwerk

Afgelopen zondag ben ik naar het “Bolwerkconcert Open air” gegaan. Het is een initiatief van de bewoners in het Bolwerk. Dit was de derde keer dat zij het organiseerden.

Lisa Jacobs en Ardesko

Lisa Jacobs heeft daar eerder opgetreden en zij wilde graag nog een keer in het Bolwerk spelen omdat het een bijzondere plek is en met goede akoestiek. Ze speelde samen met het kamerorkest Ardesko. Het is een internationaal orkest en kenmerkt zich door eenheid en intimiteit. Ze spelen zonder dirigent wat leidt tot een actieve en inspirerende rol voor iedere muziekkant. Ze speelden werken van Grieg, Tchaikovsky, Mendelssohn & Piazzolla. Het eerste vioolconcert van Mendelssohn vond ik erg mooi en natuurlijk de tango van Piazzolla op de bas.

Het woei

Het weer was prima om buiten op te treden, maar er was wel behoorlijk wat wind waardoor de bladmuziek regelmatig van de standaard waaide. Terwijl de musici speelden waren ze druk bezig om hun blaadjes met wasknijpers vast te maken. Bij één windvlaag hield de violiste met haar viool het papier vast.

Samenspel

Het blijft verbazingwekkend hoe een aantal individuele musici samen een mooi samenhangend stuk kunnen spelen. Je moet erg gedisciplineerd zijn om als groep op te kunnen treden. Ik zelf zou denk ik halverwege iets anders gaan doen.

Een klein experiment of te wel mijn eigen variatie op een thema. Wat ik ook bijzonder vind is dat ieder zijn eigen stijl heeft, de één wat ingetogen terwijl de ander vol passie speelt. Een violist die zich helemaal uitrekt door op zijn tenen te gaan staan bij de hoge noten en met zijn lichaam beweegt op de muziek. Een ander speelt zo ingetogen dat ik me afvraag of er überhaupt geluid uit haar viool komt.

Openlucht

Het was inderdaad een concert in de openlucht, als je naar boven keek zag je de lucht met wolken. Een paar keer vloog er een reclamevliegtuigje over, de reclameboodschap kon ik niet lezen. Even later verstoorde het klokkengelui de rust. Vooral bij een vioolsolo is het irritant. De herrikopter ontbrak natuurlijk niet. Zodra er maar een strafbaar feit wordt gepleegd, zet de Utrechtse politie helikopters in om de daders te vinden. Met een beetje pech blijven ze rondjes boven je huis vliegen. Deze helikopter had gelukkig een bestemming.

Het was een bijzondere ervaring en hopelijk is er volgend jaar weer een concert.

Herriekopter, Illustratie: Xandra Knoth april 2015

H

Geef een reactie