Toxisch tandplak

toxisch

Gestrest tandvlees

Vandaag had ik een afspraak bij de mondhygiënist en het was een enigszins vreemde zaak. Om te beginnen zien mijn tanden en tandvlees er goed uit voor iemand van mijn leeftijd, mooi zou je denken dan ben ik hier snel weg. Er waren toch een paar aandachtspunten. Om te beginnen heeft mijn tandvlees stress, het is rood op een aantal plaatsen, ik moet me dus meer ontspannen. Vervolgens zat er wat tandplak op mijn kies aan de binnenkant. Volgende keer beter poetsen zou mijn idee zijn. Zo simpel is het allemaal niet. Door mijn gestrest tandvlees en tandplak kan het plak snel toxische waarden aannemen. Als ik het niet binnen achtenveertig uur verwijder kan het tot problemen leiden, ontstoken tandvlees en gaatjes.

Foute positie

Toen hij begon met de behandeling liet hij de stoel erg ver zakken waardoor mijn hoofd ver naar beneden lag. Ik dacht direct dit is niet goed, er gaat te veel bloed naar mijn hoofd op deze manier. Waar hij nu met allerlei haakjes en machientjes bezig is. Hij merkte dat ik niet comfortabel lag, maar in plaats van de stoel wat meer omhoog te doen, moest ik ademhalen en het liefst door mijn neus.

Natriumfluoride

Door wat teruggetrokken tandvlees lag er een klein deeltje van de wortel bloot. Daarvoor bracht hij wat natriumfluoride aan. Ik had al een direct mijn twijfels, geen polonaise in mijn mond.

Het was volledig veilig en de gebruikte hoeveelheid viel binnen de wet. De wet stelt de meeste mensen vast gerust, maar mij niet. Als iets binnen de wet is kan er toch nog veel fout gaan. Met een lange naald bracht hij het spul aan op mijn tanden en mocht ik een uur niet eten en drinken om het in te laten werken. Ik had er werkelijk geen goed gevoel bij en ik werd wat angstig. Wat te doen als mijn tanden helemaal groen worden? Als het al gebeurt dan is dat vast maar 1 op de miljoen keer, maar je zult zien dat ik het krijg. Mijn collega’s stelden me gerust; je tanden zijn nog steeds wit. Het was een gedoe om het spul van mijn tanden te krijgen. Dit doe ik niet nog een keer. Misschien moet ik op zoek gaan naar een andere mondhygiënist, die niet zoveel enge verhalen vertelt. Ben benieuwd naar de rekening, maar je moet er wat voor overhebben want toxische tandplak wil ik echt niet.

Geef een reactie