Wie of wat wordt angst aangejaagd

engel

Vandaag heb ik een aantal beleidsdocumenten gelezen op het internet.

In de brief van de minister van VWS stond een zin die ik nogal vreemd vond ” Een angstaanjagende en coördinerende rol (is) weggelegd voor de Stichting 113online. Daar waar het gaat om het angstaanjagen van andere partijen bij oppakken van hun rol bij de uitvoering van de Landelijke agenda”

Angst aanjagen dat is het sleutelwoord in de huidige tijd. Teruggekeerde jihadisten jagen ons angst aan door te dreigen met een zelfmoordactie. Enge foto’s op pakjes sigaretten, om te voorkomen dat jongeren gaan roken en rokers ermee stoppen. En dan nu Stichting 113 online; online zelfmoordpreventie. Ik moest er wel even over nadenken, angst aanjagen als vorm van preventie bij zelfdoding.

Misschien is het een idee om op de doosjes prozac een foto te plaatsen van een mislukte poging. In dit geval niet om mensen te laten stoppen maar juist dat ze hun medicatie blijven innemen. Het is natuurlijk wel wrang, een depressie gaat vaak samen met angstklachten, dan zijn de foto’s niet zo’n goed idee. Een andere optie is om bij elke spoorwegovergang een angstaanjagend bordje te plaatsen. Het probleem is dat je snel gewend raakt aan enge afbeelding, je creëert als het ware een blinde vlek. We doen eigenlijk niets anders dan de hele dag onprettige dingen blokkeren. Van de onthoofdingsfilmpjes op tv tot je oerlelijke buurjongetje en bijna onmogelijk nog lelijkere moeder. Zij vindt haar zoontje overigens prachtig, over een blinde vlek gesproken.

Zoals eerder heb ik ook hier het verkeerd gelezen, er stond er niet angstaanjagende rol maar aanjagende rol. Een nieuw woord in teksten van de overheid, aanjagen. Van alles en nog wat moet worden aangejaagd. Ik vind het een nerveus woord, stimuleren voelt vriendelijker.

Geef een reactie