Vincent, Stripbiografie

Bvincent schilder
Barbara Stok, Vincent, 2012

Een paar weken geleden heb ik in de boekwinkel van het Van Gogh Museum een stripboek gekocht over het leven van Vincent Van Gogh (1853-1890). De strip is gemaakt door Barbara Stok. De tekeningen zijn eenvoudig en de heldere kleuren komen overeen met de kleuren die van Gogh in zijn schilderijen gebruikte. Het maakt een vrolijke en naïeve indruk ondanks dat Van Gogh moeilijke periodes doormaakt.

Het verhaal dat Stok vertelt begint bij zijn aankomst in Arles de Provence in 1888. Het tweejarig verblijf in deze stad is niet alleen één van de heftigste periode in zijn leven, maar ook een van de meest productieve. Het was ook een hoopvolle tijd waarin Van Gogh veel plannen had voor de toekomst van de kunst. In april 1890 laat hij zich vrijwillig opnemen in Saint-Rémy de Provence. In 1890 vertrekt hij naar Auvers –Sur-Oise waar hij op 27 juli overlijdt.

Het is leuk dat je de schilderijen van Van Gogh herkent in de tekeningen. Bijvoorbeeld De Sterrennacht, De Zaaier en de portretten van La Berceuse en Joseph Roulin. Zo maakt hij zelf onderdeel uit van zijn schilderijen, al dan niet schilderend.

De nadruk ligt op de eigenzinnige Van Gogh, op wat er in zijn hoofd omging en niet op de feiten. Vincent van Gogh was een emotionele man met veel passie voor zijn werk. Als hij in woede uitbarst lijken de afbeeldingen te ontploffen. Het zijn flarden van wat er in zijn hoofd gebeurt.

vincent crisis
Barbara Stok, Vincent, 2012

Er staan ook fragmenten in van de briefwisseling tussen Vincent en zijn broer Theo. Door de afwisseling van een stripverhaal en brieven krijg je veel informatie over zijn innerlijke beleving.

Het verhaal laat ook goed de verandering zien van een hoopvolle schilder naar een depressieve verwarde man. Die blijft doorwerken en de schoonheid om hem heen blijft weergeven op het doek.

Op de laatste pagina staan twee grafstenen van Vincent en zijn broer Theo precies zoals op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise .

Geef een reactie