Korter dan kort Ultrakorte verhalen, Flash fiction of Microrrelatos.

Enkele reis inrichting, Illustratie: Xandra Knoth mei 2015
Enkele reis inrichting, Illustratie: Xandra Knoth mei 2015

Hoe kort is een kort verhaal oftewel hoe lang is een kort verhaal. Is een verhaal van een paar zinnen nog wel een verhaal te noemen. Ultrakorte verhalen zijn een bekend genre in de Spaanse en Latijns-Amerikaanse literatuur.

In 2005 schreef de Mexicaan Luis Felipe Lomelí het kortste Spaanse verhaal in de hele wereld.

De emigrant
– Vergeet u iets?
-Hopelijk!
(El emigrante – “¿Olvida usted algo? -¡Ojalá!”)

Een andere bekende schrijver van ultrakorte verhalen is Augusto Monterosso uit Guatemala. Zijn bekendste korte verhaal is:

“Toen hij wakker werd, was de dinosaurus er nog steeds.”
(Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí.)

In tien woorden wordt er een verhaal gecreëerd dat je nog 100 keer kunt lezen omdat het steeds nieuwe vragen oproept. Wanneer is de dinosaurus gekomen? Leeft de dinosaurus nog of is het een verzameling botten, dan is het niet zo raar dat de dino er nog is. Hoe kan iemand in slaapvallen naast een dinosaurus? …

Als opdracht voor een cursus Spaans heb ik het volgende korte verhaal geschreven:

Enkele reis inrichting

“Ik had een afspraak met mijn psychiater. Ik vertelde hem over het fantasiemannetje dat in mijn hoofd zit. Hij is ongeveer 15 centimeter groot en draagt sportieve kleding. Hij werd erg moe van het rumoer in mijn hoofd en wilde weg. Hij klopte op mijn schedel en zei: ik wil eruit, ik vind het hier niet leuk, ik wil weg. Ik zei tegen hem dat het niet kon en ook niet nodig is om weg te gaan. Toen ging hij met zijn ellebogen op zijn knieën zitten mokken. Af en toe klopte hij nog op mijn schedel. Geen idee waar hij nu gebleven is.”

Geef een reactie