Pakketbezorger in opleiding

Pakketbezorger
Pakketbezorger, Illustratie: Xandra Knoth augustus 2015

Enige weken geleden heb ik aan een vriend beloofd om een boek dat hij leuk vindt door zijn brievenbus te doen. Lijkt simpel: men neme het boek, je gaat naar zijn huis en je doet het door de brievenbus, et voila.
Zo simpel is het echter niet, althans niet voor mij. Allerlei vragen dwarrelen door mijn hoofd. Wat is het beste tijdstip om het boek door de brievenbus te doen? Overdag als hij zeker niet thuis is? ’s Avonds of in het weekend als hij wel thuis is? Eigenlijk maakt het niets uit of hij wel of niet thuis is, daar heb je een brievenbus voor zodat je op elk moment van de dag iets kan afgeven.
Toch vraag ik me af of ik eerst moet aanbellen voordat ik het door de bus doe, zodat ik het hem persoonlijk kan overhandigen. Dit kan ook ongepast gedrag zijn omdat het kan worden gezien als een onaangekondigd bezoek. Gelet op zijn woonsituatie is het heel goed mogelijk om het boek door de brievenbus te doen zonder dat hij me ziet en hij het pas uren later op de deurmat vindt. Dan ben ik al lang weer thuis.

Om het boek zonder verpakking door de brievenbus te doen, vind ik geen goed idee omdat het dan beschadigt. Daarom heb ik het in een oude Amazon verpakking gedaan. Volgende probleem, past het dan nog wel door de brievenbus? Op de website van PostNL heb ik gekeken naar de afmetingen van een brievenbus. Ik heb het pakketje opgemeten en in principe zou het moeten kunnen. Als zijn brievenbus te klein is, moet ik dan weer naar huis gaan en het in een andere verpakking doen? Of het afgeven bij de buren? Bij hem aanbellen? Dan ben ik weer terug bij af. Mijn leven lijkt één groot ganzenbord. Het liefst zou ik hem willen bellen en vragen wat de ongeschreven regels zijn voor het bezorgen van een boek. Dat is natuurlijk behoorlijk idioot, maar toch… Ik kan het ook aan hem geven bij een volgende afspraak maar dan verbreek ik mijn belofte om het bij hem thuis in de brievenbus te doen.
Inmiddels zwerft het boek al weken door mijn huis en kan hij het boek zich vast niet meer herinneren.

Update
Na het schrijven van de bovenstaande tekst heb ik het boek gisterenavond bezorgd. Het was eigenlijk heel simpel. De verpakking paste niet door zijn brievenbus. Ik wilde toen weer naar huis gaan, maar dat vond ik onzinnig. Ik zag licht branden en voorzichtig heb ik aangebeld. Zoals gebruikelijk doen de mensen dan de deur open en heb ik het hem persoonlijk gegeven. Ik had hem gisteren ook gemaild met de vraag hoe hij het boek wilde ontvangen. Hij wist inderdaad helemaal niets meer over het boek. Mijn mail vond hij nogal raadselachtig en hierdoor kon hij het niet beantwoorden
Ik had et voila op de verpakking geschreven maar die link maakte hij niet.
Gelukkig is de missie geslaagd en kan het van mijn “te doen lijstje” af.

5 reacties

Vraag het maar