Barcelona Helikopter Tour

IMG_0248
Vorige week was ik op vakantie in Barcelona. Via de website “Barcelona Turisme” kwam ik op het idee om in een helikopter over de stad te vliegen. Thuis leek het me een fantastisch plan.

Eenmaal in Barcelona aangekomen werd mijn enthousiasme wat getemperd. Regelmatig zag ik de helikopter vliegen en dacht “het is wel erg hoog en klein”. Mijn geruststellende gedachte “de helikopter is klein omdat hij zo hoog vliegt” is niet echt logisch maar zo hield ik de moed er in.

Op de dag zelf was mijn eerste gedachte bij het wakker worden: “Vandaag ga ik vliegen in een helikopter, help”. Ik vroeg me af waarom ik dit zo nodig wilde doen. Op de grond zijn er al zoveel uitdagingen waarom moet ik dit nog verder compliceren door de lucht in te gaan. Ik had al betaald en er zat niets anders op dan te gaan.

Ruim voor de afgesproken tijd was ik bij het heli-platform zodat ik zou kunnen zien hoe het in zijn werk ging. Helaas stond de helikopter stil op de grond en was er geen piloot te bekennen. Het was een kleine helikopter voor vier personen. Een hele tijd gebeurde er niets en wachtte ik gestrest af wanneer ik zou gaan vliegen. Ik moest me zelf wel steeds moed in praten, “Het is een once in a liftime experience”, “Het duurt maar een kwartiertje, dat moet wat angst betreft te overzien zijn”. Het zag er allemaal netjes uit en ook dat gaf me moed, geen louche helikopters.

IMG_0243

Na enige tijd kwam er een man die de helikopter startte om de motor warm te laten draaien. Toen verscheen de pilote, het moment van “liftoff” was akelig dichtbij. Een stel en ik mochten als eerste vliegen. We kregen uitleg over de veiligheidsprocedure. “U moet over het aangegeven pad lopen anders wordt u geraakt door de propeller”, “Als hij neerstort moet u uw handen recht vooruit doen en uw hoofd buigen”. Ik dacht “Allemaal onderdeel van de procedure, geen stress”. We kregen gehoorbescherming en konden naar de helikopter lopen en instappen. Ik mocht voorin zitten, dat was helemaal super omdat er alleen maar glas om mij heen was.

Toen de helikopter opsteeg was ik direct mijn angst en zorgen kwijt. Hij vloog een stukje achteruit boven de zee en ik zag het water opspatten. We vlogen langs de kust om vervolgens richting de stad te vliegen. De Sagrada Familia kon ik heel goed zien, het Camp Nou (het stadion van FC Barcelona) en de arena voor het stierenvechten. Ook de verschillende wijken waren van bovenaf goed zichtbaar. Mensen kon ik niet zien daarvoor vloog ik te hoog. Ik zag auto’s als kleine blokjes door de straten rijden.

Het meest spectaculaire vond ik dat de helikopter een scherpe bocht kon maken, op zo’n moment zat ik helemaal verticaal in mijn stoel. Ik heb geprobeerd om de vlucht te filmen, maar ik was zo onder de indruk van wat ik zag dat ik geen tijd wilde verspillen aan een video-opname. Ik wilde optimaal genieten van deze ervaring. Ik zag dat naast me in de heli een open raampje open stond en was hierdoor bang dat ik mijn iPhone zou laten vallen. Die vind ik dan nooit meer terug.

De vlucht was wel een beetje kort en ik wilde het graag nog een keer doen, maar het is geen kermisattractie waar je voor 5 euro weer kan instappen. Hoe dan ook was het een onvergetelijke ervaring en ik kan het iedereen aanraden.

Korte versie helikopter tour

 

Lange hippe versie helikopter tour (Eerste twee minuten en geluid uitzetten)

2 reacties

Geef een reactie