Help: een autist in het vliegtuig

squease-vest2

Binnenkort ga ik op vakantie, ik heb er veel zin in. Ik vind het vervelend om te vliegen omdat er teveel mensen in een kleine ruimte zijn. Regelmatig zitten er vervelende passagiers naast me; een dronken Spanjaard, een baby, vrouw met overgewicht of de man met een boerenpet op, blauwe overall en klompen aan die heel veel en goor gevulde koeken at. De stukken koek vlogen alle kanten op. In het hotel viel er iets uit mijn haar. Toen ik goed keek was het een stukje koek.

Om enige ellende te voorkomen raadde een vriend mij aan om Transavia te bellen. Wat te doen met autistische mensen in een vliegtuig? Voordat ik ging bellen heb ik op het internet gezocht naar: “autist in vliegtuig”. Een autistische meneer die veel alleen reisde gaf het altijd door aan de luchtvaartmaatschappij. Dat ging eigenlijk altijd goed. Tot hij met Vueling ging reizen. Zij willen geen alleenreizende autistische mensen aan boord omdat ze een gevaar kunnen zijn voor de veiligheid. Ze kunnen moeite hebben met de regels in het vliegtuig door bijvoorbeeld naar het toilet te gaan bij turbulentie, en bij een eventuele noodlanding de boel in het honderd sturen. Voor extra aandacht heeft de crew geen tijd. Hij moest met een begeleider reizen, maar dat wilde deze meneer nou juist niet.

Volgens de global manual in de luchtvaart mogen ze mensen weigeren.

Het gaat om de onderstaande bepaling:

–10.1 The Carrier’s entitlement to refuse carriage to Passengers: The Carrier reserves the right to refuse carriage to a passenger in possession of a Ticket or Connecting Ticket at any time if, in the Carrier’s judgement:

i.It is necessary or convenient for reasons of public safety.

ii.It is necessary or convenient in order to comply with the laws or applicable regulations in a country of flight origin, destination, or stopover.

iii.It is necessary or convenient due to the Passenger’s behaviour, status, age, mental or physical condition.

iv.It is necessary or convenient to avoid damage, discomfort or serious nuisance to other Passengers or crew. —

Op het internet vind je altijd wel iemand die een oplossing heeft. “Squease, het opblaasbare drukvest dat jou een rustgevende knuffel geeft”. Door de druk op het bovenlichaam ben je minder gevoelig voor prikkels. Je kunt zelf bepalen hoe strak het vest zit door het op te blazen of lucht eruit te laten.

Ik weet niet of dit zo’n goed idee is. De afgelopen tijd zijn mensen om minder in de problemen gekomen. Het lijkt namelijk te veel op een bomvest, het opblaas pompje kan ook het ontstekingsmechanisme zijn. Dan krijg je pas echt veel stress. Als autist verloopt de communicatie met andere vaak moeizaam. Voor je het weet wordt de vertrekhal van Schiphol ontruimd, komt er een hond aan je snuffelen en moet je uren wachten op de EOD om ‘de bom’ onschadelijk te maken.

Ik ga gewoon weer met mijn koptelefoon op zitten en een spelletje doen. Deze keer zal ik het geluid uitzetten. Het is een beetje asociaal om mensen die naast je zitten naar de herrie van de zoveelste bonuspunten te laten luisteren, terwijl ik het niet hoor. Andere passagiers kunnen er overigens niets tegen doen want voor je het weet ben je een bedreiging voor de veiligheid in het vliegtuig.

 

Geef een reactie