Eeuwig of tijdelijk gekwetst, dat is de vraag.

De afgelopen weken ben ik geconfronteerd met het fenomeen “gekwetst zijn”. Ik begrijp er niets van. Bij de ene persoon denk ik waar gaat dit over. Bij de ander denk ik “je moest op zijn minst gekwetst zijn”. Bied ik mijn excuses aan en dan blijkt het niet nodig te zijn.

Bij een artikel was een verkeerde foto geplaatst, althans dat vond de persoon in kwestie.  Ik dacht nog even dat kan gebeuren totdat ik hoorde dat de zaak nogal hoog opliep. In een boze mail werd aan mij duidelijk gemaakt wat het probleem was. De man stond op de foto afgebeeld met twee zwijnen, Stip en Flip. “Ik word neergezet als een dierenmishandelaar. Gevangenschap van dieren kan ik niet accepteren. Ieder dier heeft recht op zijn vrijheid, deze opgesloten varkens worden mishandeld.” Tja, anders lopen Stip en Flip onder een auto, het is voor hun eigen bestwil. Toen begon het pas echt. “Wij, mensen, plaatsen ons boven dieren en bepalen wat we ermee doen. Zonder aan het belang van de dieren te denken, die hebben ook gevoel en een mening.“ Ik ben geen varkensfluisteraar en heb geen idee hoe Stip en Flip erover denken, maar volgens mij hebben ze het prima naar hun zin. 

Als iemand gekwetst is dan wordt het lastig praten. Hij had een lijst met namen van mensen die ook vonden dat hij als een dierenbeul werd neergezet. Vast allemaal leden van de Partij van de Dieren. Hij was ook een overtuigd vegetariër en biologisch vlees was niet te vertrouwen. Waar gaat dit naartoe, vroeg ik me af. Stip en Flip gaan we echt niet opeten. Vervolgens vertelde hij een strafblad te hebben voor mishandeling en was daar heel open over, maar als dierenbeul wilde hij niet op de foto staan. Hij plaatst dus dieren boven mensen, ook interessant. Toen we op het punt aankwamen dat velden met zonnepanalen de natuurlijk habitat van dieren aantast was ik het spoor bijster. Nogmaals bood ik mijn niet gemeende excuses aan en trok een sprint naar het toilet. Later hoorde ik dat wat hem betreft de zaak was opgelost en hij niet meer boos of gekwetst was. 

Voortaan ga ik een onderscheid maken tussen eeuwig en tijdelijk gekwetst zijn. Heb ik iemand zodanig gekwetst dat hij er zijn hele leven last van heeft dan wil ik wel mijn oprechte excuses aanbieden. Tijdelijk gekwetst zijn, valt onder de categorie onzin, daar ga ik mijn energie niet meer aan verspillen.

Reality soap: Uit het leven van de Familie Bofkont. Gedoe rond La Mama in het modderbad. Rustgevend filmpje uit het varkensparadijs.

Eén reactie

  1. André de Mol

    Waarom werden Stip en Flip niet opgegeten? Volgens mij best lekker. O wacht. Ik weet waarom niet? Het jachtseizoen is nog niet geopend. Ik heb ineens zin in kip; scharrelkip. Burp! O sorry

Geef een reactie