Huis van Gaudí ontdekt?

Casa Vicens

Tijdens mijn laatste vakantie in Barcelona maakte ik een rondleiding door “Casa Vicens” van Antonio Gaudí. Een huis in de stijl van het Modernisme Català, de Catalaanse variant van de Atr-nouveau en Jugendstillbeweging 

Het huis ligt aan de Carrer de les Carolines op nummer 24 in de wijk Gràcia. Dit is het eerste belangrijke huis dat Gaudí bouwde in Barcelona tussen 1883 en 1889 in opdracht van Manuel Vicens i Montane, eigenaar van een aardewerkfabriek. Het was het zomerverblijf van deze familie. In het huis zijn verschillende bouwstijlen gecombineerd. Het onderste deel is gebouwd in traditionele Spaanse stijl. De panelen voor de ramen komen uit de Japanse architectuur. De tweede verdieping heeft veel Moorse invloeden. De is gevel weelderig versierd en heeft kleine erkers die iets uitspringen.

Opvallend aan het huis vond ik de tegels op de gevel. De tegels werden door Gaudí ontworpen naar het voorbeeld van de Afrikaantjes (Tagetes patula) die op het terrein groeiden.

Pabellon de la finca Guëll

Op weg naar het klooster van Pedralbes liep ik door de Avenida de Pedralbes. Aan het begin van deze straat staat op nummer 15 het beroemde huis van Gaudí “Pabellon de la finca de Pedralbes”. Op dit moment wordt het gerestaureerd en kun je het niet bezoeken. Van de buitenkant is het al indrukwekkend. Vooral het drakenvormige smeedijzeren hekwerk. Casa Vicens is uit dezelfde periode als Pabellon de la finca Guëll. Het is gebouwd in opdracht van zijn grote mecenas Eusebi Guëll tussen 1883 en 1887.

.

Avenida de Pedralbes 48/104

Tot mijn grote verbazing zag ik aan de rechterkant van de straat een vervallen huis staan tussen grote villa’s. Vroeger was het waarschijnlijk een vrijstaand huis omdat de straat van de naam erop staat. Iets anders merkwaardigs was dat het huisnummer was veranderd van 104 naar 48.

Wat me direct opviel waren de tegels. Deze kwamen overeen met de tegels op Casa Vicens. Ook het hekwerk voor de ramen was opvallend, duidelijk werk van Gaudí. Nergens hing een bordje waarop stond dat het een huis van Gaudí was. Het was wel duidelijk dat er niemand woonde, het zag er allemaal stoffig uit. De luiken waren in jaren niet open geweest. Ook de bijbehorende tuin was overwoekerd. Dit bevestigde wel mijn vermoeden dat het een huis van Gaudí was. Waarschijnlijk niet bijzonder genoeg om het te restaureren maar wel een monument waardoor er niemand in kan wonen omdat je het niet mag verbouwen. Bijzondere vondst. Of misschien ook niet, officiële bevestiging heb ik niet kunnen vinden.

Geef een reactie