Barcelona is boos

Over twee weken ga ik naar Barcelona voor een relaxte vakantie. Heerlijk door de stad lopen, kopje koffie met krantje en lekker eten natuurlijk. Inmiddels begin ik me enige zorgen te maken want Barcelona is boos. Boos omdat de politici die een onafhankelijk Catalonië hebben uitgeroepen, na een illegaal referendum op 1 oktober 2017, lange gevangenisstraffen hebben gekregen. Ze willen dat Madrid in ieder geval met hen in gesprek gaat over een nieuw referendum. In Madrid zijn ze dat niet van plan en daarom is er een impasse ontstaan. Elke dag zijn er demonstraties, worden wegen bezet en is er een groot tentenkamp op de belangrijkste weg door Barcelona. Tussen de politie en demonstranten is er een kat en muis spel in de straten van Barcelona. Inmiddels zijn er voor 1,4 miljoen euro’s aan vuilniscontainers verbrand die worden gebruikt als barricades tegen de politie. Het vuilnis wordt nu in zakken aan de straat gezet. Met als nieuw probleem dat de demonstranten vuilnis gooien naar de politie. Niet alleen jonge bevlogen Catalanen gaan de strijd aan, er verschijnen ook filmpjes met bejaarden vrouwen die woest tegenover een peloton ME’ers staan te schreeuwen.

Inmiddels is iedereen in Barcelona de onrust wel zat. Winkeliers die hun omzet tot nul zien dalen. “Juist nu het weer omslaat kopen mensen nieuwe kleren, maar ze mijden het centrum” klaagt een winkelier. Restaurants die leeg blijven omdat mensen er simpelweg niet kunnen komen omdat de wegen geblokkeerd zijn. Kerstversiering die niet kan worden opgehangen vanwege veiligheidsrisico’s. Vooral het tentenkamp op Plaça de la Universitateidt leidt tot ergernis. Er staan ongeveer 140 tenten maar door het slechte weer zit er bijna niemand meer in. De burgermeester wil het plein niet ontruimen uit angst voor meer demonstraties.

Ik wilde mijn oranje winterjas meenemen naar Barcelona. Toen ik op internet zag dat de pers met oranje vesten aan en helmen op achter de ME’ers liep, leek het me niet meer zo’n geschikte kleur. Ik heb nu een demonstratie-proof regenjas gekocht. Eieren, vuilnis en verfbommen zullen er makkelijk vanaf glijden. Bovendien heb ik een capuchon met bontje dan hoef ik geen helm op te doen. Eigenlijk wil ik een gepantserde Canta met een waterkanon erop en natuurlijk een tennisballenmachine, daar tuf ik dan veilig mee door Barcelona. Superchill. Zoals je merkt verheug ik me op deze vakantie, niets laat mij tegenhouden. Nederlanders vinden het geen goed idee dat ik naar Barcelona ga. Spanjaarden daarentegen halen gelaten hun schouders op: het is wat onrustig…

Gewoon gaan en dan zie ik wel wat er gebeurt. 

Geef een reactie