Zo, zo,… zoveel heiligen.

Gisteren was ik in de winkel van het Catharijneconvent, om te kijken of ik nog wat kon vinden over de Catharinakathedraal. Mijn nieuwe standplaats voor het Kerken Kijken Utrecht. Een katholieke kerk vind ik beter bij me passen dan de Lutherse Kerk. Er is in ieder geval veel meer over te vertellen en het is een prachtige kerk.

In de winkel hadden ze een boek over de geschiedenis van Utrecht. Daar mag ik me wel in gaan verdiepen omdat het niet een chronologisch geheel in mijn hoofd is. Van de bijbel weet ik overigens ook niet meer zoveel. Dan te weten dat mijn moeder door bibliothecaresse van de basisschool op het matje is geroepen. “Waarom las ik alleen maar de Kinderbijbel? En niet gewoon de avonturen van de vijf?” Eerder was mij al verboden om informatieve kinderboeken te lezen. Die waren alleen bedoeld voor spreekbeurten. Inmiddels had ik de hele kast al gelezen en was het een kansloos verbod. 

Het had wel tot gevolg dat ik de kinderbijbel wilde lezen. Dat was toch een soort van geschiedenisboek. Het gaat onder andere over het leven van Jezus en dat is een historische figuur. Een vreemde aangelegenheid. Op welke katholieke school verbieden ze een leerling om de bijbel te lezen? Thuis las ik de encyclopedie en daar kon ik eindeloos, hele middagen in lezen.

In de winkel heb ik ook nog vier heilige prentjes gekocht. Dat vond de dame bij de kassa wel veel. Ik vind het reuze meevallen. Mijn doopnamen zijn Gertruda, Johanna, Maria; dat zijn er al drie. Vervolgens wilde ik ook nog Anthonius, de naam van mijn vader en mijn vrind die ervoor zorgt dat je iets wat je kwijt bent vindt. Anthonius stop ik in mijn rugzak want ik raak daarin altijd alles kwijt. Dan kan hij de boel een beetje op orde houden. De dame raadde me aan om het bonnetje goed te bewaren. Dat is raar, want Anthonius zorgt nu voor alles wat in mijn rugzak zit. Inmiddels stond er een lange rij achter mij in het museum. Maar ja…

Rome mei 2022: Careless Whisper

Vandaag hoorde ik het nummer ‘Careless Whisper’ van George Michael weer eens. Direct dacht ik aan die ene bar in Rome. Alle mensen zongen spontaan mee, met een Italiaans accent natuurlijk. Ik keek om me heen en zag dat iedereen ongeveer even oud was als ik. Na enige twijfel, zong ook ik deze hit uit mijn jeugd enthousiast mee. 

Toen werd er gedanst en een leuke Italiaanse man pakte mijn hand. Na weer te twijfelen dacht ik vooruit. Wanneer gebeurt dit nou, bij mij zelden. Dus ik zong en danste met deze man tot het aan het einde van dit nummer. 

De rust keerde weer terug in de bar. Ik betaalde voor mijn espresso en ging weer verder. De man zwaaide me enthousiast uit. Ciao bella, riep hij me na. 

Lastig leven boeken

Vanmiddag was ik bij de ARM aan de Oude Gracht en liep ik langs de rekken met boeken. Ik was op zoek naar één van “De drie grote van de literatuur”. Helaas stonden de boeken niet gerangschikt op alfabetische volgorde maar waren er allerlei categorieën. Zoals de categorie “lastig leven boeken” en “moeilijk jeugdboeken”. Dat vind ik best ingewikkeld, wat valt daar nou onder? Het verondersteld overigens ook, dat er een categorie “makkelijk leven boeken” is. Daar ben ik dan ik zeker in geïnteresseerd. 

Ik vroeg aan een mevrouw van de winkel waar deze categorie te vinden is. Ze winkel keek me vreemd aan. ‘Die hebben we niet’, was haar antwoord. Waarop ik zei, ‘jullie bedenken rare categorieën’. Daar was ze het niet mee eens. 

Ze gingen sluiten en ik werd nadrukkelijk verzocht om te vertrekken. Nog snel kon ik een boek van Maarten ’t Hart uit de kast pakken. Geen idee uit welke categorie het komt.

Toen ik naar huis liep dacht ik: ‘achter de Lastig leven boeken, hadden de Makkelijk leven boeken moeten staan, gewoon op alfabetische volgorde’. Ik word er wat somber van dat de categorie niet eens bestaat. Maar het kan zijn, dat als je een lastig leven boek leest, je ineens realiseert hoe makkelijk je leven eigenlijk is.