Lekke band

Is de Sint weer in het land en dan heb heb ik meteen een pepernoot in mijn achterband. Gisterenochtend wilde ik naar huis gaan en toen was mijn achterband ineens lek. Dan sta je daar op een verlaten Uithof, geen fietsenwinkel te vinden. Naar huis lopen had gekund maar het is nog best ver met mijn zware fiets. 

Ik ben met de bus naar huis gegaan zodat ik een week de tijd zou hebben om de band te plakken of een fietsenwinkel te vinden. Een nieuw banden-plaksetje moest ik in ieder geval wel kopen omdat het al een hele tijd geleden was dat ik een band had geplakt.

Ik trap er namelijk iedere keer weer in bij de fietsenwinkels. Op een groot bord staat altijd “Bandplakken €4,50” Dat vind ik een mooi bedrag om zelf niet te hoeven klussen. Eenmaal binnen begint de louche handel.

‘Was de band ineens leeg?’ vraagt de fietsenmaker dan. ‘Nee, vanochtend was hij ineens lek’. ‘Misschien is het een klein gaatje en kan ik hem plakken. Anders moet er een nieuwe binnenband in’. ‘Wat kost een nieuwe binnenband €12,50.’ Kassa!!!!

Meestal ben ik nog wel zo bijdehand om te zeggen dat er in de buitenband geen groot gat te zien is. De band kan vast geplakt worden. Het verneukeratieve is dat je nooit zeker weet of hij de band echt niet kon plakken. Voor hem is het namelijk veel makkelijker en lucratiever om er een nieuwe in te doen. Van te voren zegt hij het niet te weten en als je je fiets weer op komt halen zit er nieuwe band in en die zal je moeten betalen.  Ik heb weleens gevraagd of hij me eerst wilde bellen voordat hij er een nieuwe in zou doen. Dat ik in dat geval eerst zelf een poging wilde wagen om de band te plakken. Het heeft helemaal geen zin om dat te vragen, natuurlijk zegt hij dat het kansloos is ‘groot gat!’ Om een foto te vragen van dat grote gat heeft ook geen zin.

De tussenconclusie is: een lekke band kost je €12,50 voor een nieuwe binnenband. De fietsenmaker gaat je band namelijk niet plakken. 

Het kopen van een banden-plaksetje is ook niet eenvoudig. In de eerste fietswinkel waar ik het wilde kopen leidde het tot verwarring. ‘Wat wilt u? Wacht ik pak even mijn spatscherm dan ik makkelijker met u praten’. De afstand was geen probleem. Hij begreep gewoon niet wat ik wilde hebben. “Een band plakken? Dat is iets van vroeger, ouderwets! Dat doen we tegenwoordig niet meer. Gewoon direct een nieuwe binnenband erin.’ 

De band plakken is me uiteindelijk niet gelukt. Waarschijnlijk heb ik met de band er op te leggen een gat in de binnenband gemaakt. De fietsenmaker had ook grote twijfels bij de kwaliteit van de buitenband. Die moest ook vervangen worden door een zogenaamde ‘anti-lek fietsenband’. Ik kon het niet laten om te vragen wat een ‘niet anti-lek fietsenband’ kost en hoeveel groter de kans is dat deze sneller lek is. Het is weer een totaal onzinnige verkooptechniek. Niemand met een lekke band koopt een ‘niet anti lek’ buitenband. Je wilt gewoon geen gedoe meer, geen lekke banden meer. Dan maar €10,00 extra betalen. 

Eindconclusie: Je gaat naar binnen bij een fietsenmaker om je band te laten plakken voor €4,50 en je haalt je fiets weer op en rekent €40,- af. Dat noem ik nog eens goede handel.

Er was overigens ook nog een spaak gebroken. Die moest natuurlijk worden vervangen omdat er een dominfo-effect ontstaat ‘Één spaak stuk, volgende spaak ook stuk, gaat zo door. Wordt alleen maar duurder’. Nou dat was het toch al geworden, ‘alleen maar duurder’.

Geef een reactie