Wastafel ontstoppen

Stilleven met plopper

De afvoer van mijn wastafel is al enige tijd verstopt. Elke avond denk ik: “Morgen ga ik het ontstoppen”. Maar dat gaat niet zo makkelijk, het is toch een klusje.

Ik heb een aantal ontstopping strategieën
1. Plopper
2. Biologische ontstopper
3. Chemische reiniging

1. Ik begin altijd met de plopper. Water in de wastafel laten lopen en ploppen maar. Er komt een heleboel grijze prut omhoog dat is geen slecht begin. De plopper werkt prima als de wasbak niet te erg verstopt is. Het vervelende is dat je het overloopgat dicht moet houden anders is er geen vacuüm. Met alle kracht probeer ik het water omhoog te krijgen. Het is al snel een natte boel. Ik ben zo enthousiast bezig dat ik zelf helemaal nat word. Als er teveel water in de wasbak zelf terechtkomt is er een overloopgaatje aan de zijkant. Daaruit stroomt het water richting een stopcontact en krijg ik lekkage vlekken op mijn muur. Tijd voor een andere strategie.

2. Biologische ontstoppen kan met soda. Doe een paar eetlepels in het afvoerputje en een kopje beetje heet water. Laat dit een nacht inwerken en de volgende ochtend de wastafel goed doorspoelen. Ik ben altijd bang dat het een grote klont in de afvoer wordt en het water helemaal niet meer wegloopt. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd.
Een “zwaardere” vorm van biologisch ontstoppen kan met een combinatie van soda en azijn. Je doet eerst een paar eetlepels soda in de afvoer en daarna giet je een glas azijn erbij. Je hoort een enorm geborrel en gebruis. Laat dit een halfuurtje inwerken en spoel je met heel veel lauw water de gootsteen door. Het zou zo maar kunnen dat deze combinatie leidt tot een verboden chemische lozing via het riool, maar het werkt goed.

3. De chemische variant vind ik een beetje eng. Als je het spul op je handen krijgt doet dat erg zeer. Ik draag daarom altijd rubberen handschoenen. Het is inmiddels tijd om de verstopping op een rigoureuze wijze aan te pakken. Bij de Action heb ik een fles Poolse ontstopper gekocht: Zlew Czysty, dat klinkt goed. Over de originele Poolse tekst is een Nederlandse versie geplakt. Het zijn kleine lettertjes maar ik kan het prima lezen: “Vul de maatdop met korrels en strooi dit in het afvoerputje, giet er vervolgens twee kleine kopjes kokend water bij”.
Geen goed idee! Het begon onmiddellijk erg te borrelen, te sissen en er kwam een zwaveldamp uit. Ik raakte enigszins in paniek en wilde heel hard wegrennen. Dat is natuurlijk geen optie. Toen ik een sigaret wilde aansteken was ik bang dat de hele boel zou ontploffen. Ik keek nog een keer naar de gebruiksaanwijzing. Ineens zag ik dat ik er een dubbele dosis in had gegooid. Wat nu?! Spoelen, spoelen, spoelen met heel veel water. Ik hoop dat de afvoerpijp niet weggebrand is door deze actie. Het water loopt weer prima weg, maar ik weet niet of dit bij de benedenburen ook het geval is.

2 reacties

Vraag het maar