Dilemma’s

Het Cliëntenblad Up willen we graag verjongen, zodat het ook voor jongere lezers interessant is. De redactie is veertig plus dus dat wordt een uitdaging. Op het internet ben ik gaan zoeken naar sites voor “jongeren”. Een populair onderwerp is het “Dilemma”, Wat zou jij doen als…? Bij de komende redactievergadering gaan we overleggen of het een goed idee is. Om heel eerlijk te zijn, is het een waardeloos idee. Vraag aan een autist wat zou jij doen…? Geen idee, ik ben niet echt assertief. Beter gezegd sub-assertief of gewoon bot. 

Nou dit is het dilemma dat ik heb voorgesteld aan de redactie. De adviezen hebben ik op het internet gevonden. 

Dilemma : Staat je buurvrouw vaak onverwachts aan de deur? 

Je vindt het vast fijn om te weten wie je buren zijn. (Nee, liever niet. Als ik er maar geen last van heb). Even een praatje maken, pakketje voor elkaar aannemen (Nee, ik heb geen zin om helemaal naar beneden te lopen om de deur open te doen) of planten water geven tijdens de vakantie. (Al mijn planten gaan dood, foute adres) Daar ben je buren voor. Maar wat moet je doen als de buurvrouw te pas en onpas voor je deur staat? Je keuken inloopt en melk uit de koelkast haalt? Ze zeggen wel “beter een goede buur dan een verre vriend” maar is dit ook zo.

Om te beginnen is het belangrijk om je eigen voorkeur ter sprake te brengen. Zeg bijvoorbeeld dat je het druk hebt gehad en deze morgen/middag/avond even tot rust wilt komen met niets aan je hoofd. Geef daarbij aan dat je een andere keer graag bijpraat (Wat mij betreft ergens in de verre toekomst). ”Ik spreek je later wel weer, nog een fijne dag”. (Rot lekker op!) Als ze ’s avonds laat een pakketje komt ophalen en een gesprek begint kun je zeggen: “Ik ben moe en stond op het punt om naar bed te gaan” (In mijn geval is dat 24 uur per dag waar). Je hoeft het niet te accepteren dat je buurvrouw dingen uit je koelkast haalt. (Dat is gewoon diefstal en ik zou een klap verkopen) Zeg dat je het zelf nodig hebt en geen boodschappen wilt gaan doen. Wacht niet te lang met het aangeven van je grenzen, anders komt de dag dat je roept: “Ik heb er genoeg van! Ga weg.” (Dat zou mijn eerste reactie zijn)

Samengevat is het advies: vriendelijk en beleefd blijven, je eigen plannen aankondigen en een belofte doen voor later contact.

Hopelijk heb je wat aan mijn goed bedoelde adviezen.

2 reacties

  1. Een boer of een scheet laten helpt ook. Of in je ondergoed de deur open doen. Of anders toch maar gewoon gezellig meekletsen; bij voorkeur na het eten van de nodige knoflook.
    Overigens maak ik graag een kletspraatje met mijn buren. Heeft toch niets veilige en vertrouwds op een gegeven moment.

Geef een reactie