Lastig leven boeken

Vanmiddag was ik bij de ARM aan de Oude Gracht en liep ik langs de rekken met boeken. Ik was op zoek naar één van “De drie grote van de literatuur”. Helaas stonden de boeken niet gerangschikt op alfabetische volgorde maar waren er allerlei categorieën. Zoals de categorie “lastig leven boeken” en “moeilijk jeugdboeken”. Dat vind ik best ingewikkeld, wat valt daar nou onder? Het verondersteld overigens ook, dat er een categorie “makkelijk leven boeken” is. Daar ben ik dan ik zeker in geïnteresseerd. 

Ik vroeg aan een mevrouw van de winkel waar deze categorie te vinden is. Ze winkel keek me vreemd aan. ‘Die hebben we niet’, was haar antwoord. Waarop ik zei, ‘jullie bedenken rare categorieën’. Daar was ze het niet mee eens. 

Ze gingen sluiten en ik werd nadrukkelijk verzocht om te vertrekken. Nog snel kon ik een boek van Maarten ’t Hart uit de kast pakken. Geen idee uit welke categorie het komt.

Toen ik naar huis liep dacht ik: ‘achter de Lastig leven boeken, hadden de Makkelijk leven boeken moeten staan, gewoon op alfabetische volgorde’. Ik word er wat somber van dat de categorie niet eens bestaat. Maar het kan zijn, dat als je een lastig leven boek leest, je ineens realiseert hoe makkelijk je leven eigenlijk is.

Vraag het maar