Hetzelfde. Hoezo?

Update: vandaag (26 november) heb ik een afspraak gemaakt met de apotheker om  een oplossing te vinden.

Vorige week werd ik gebeld door mijn apotheker. De merkmedicijnen gaat hij vervangen door generieke medicijnen. In het begin van dit jaar heb ik ook dezelfde wissel geprobeerd maar ik werd beroerd van de “neppillen”. Na een hoop gedoe kreeg ik toen weer de medicijnen van AstraZeneca. Ik voelde me hierdoor een stuk beter. Het is een vreemd verhaal. In januari waren de medicijnen hetzelfde maar later toch niet. Nu belt hij me op met de mededeling dat hij de generieke medicijnen gaat leveren.

Door mijn medicijngebruik gaat hij failliet, hij kan het verschil in de prijs zich niet permitteren. Complete onzin, hij heeft inmiddels drie zaken in Utrecht en hij rijdt een dikke BMW. Lijkt er niet op dat de zaken slecht gaan. De zorgverzekeraars geeft hij steeds de schuld van al deze ellende. Goed onderhandelen dat heeft hij in zijn acht jaar durende apothekersopleiding niet geleerd. Toen ging het nog over de exacte inhoud van een medicijn. Volgens hem zijn de medicijnen allemaal hetzelfde, geen enkel verschil. Hoe vaker hij het herhaalde hoe minder ik hem geloofde. De dure medicijnen wil hij niet aan mij verkopen, dat is ethisch gezien niet verantwoord, want de pillen zijn hetzelfde. Toch nog een apotheker met principes maar daar word ik niet veel wijzer van.

De vervelende bijwerking van dit gesprek is, dat ik me steeds realiseer dat bijna niets hetzelfde is. Een kip is niet altijd dezelfde kip, je hebt plofkippen en biologische kippen, de speculaasjes smaken niet allemaal hetzelfde, varkensvlees is ook niet hetzelfde, je hebt varkens die hebben gespeeld in hun leven, dat zijn de blije varkens volgens de verpakking. De spinazie van Iglo is niet hetzelfde als de spinazie van de Albert Hein. De koffie die ik met mijn Bialetti zet is niet dezelfde als de koffie die uit een Senseo komt.

Zo kan ik nog eindeloos doorgaan. In deze wereld is niets hetzelfde althans dat probeert men ons wijs te maken. Alle mensen zijn verschillend en daardoor zijn de wensen ook anders. Wat men ons ook probeert wijs te maken is dat duur beter is dan goedkoop. Daar gaat het dus fout, naast het feit dat niets hetzelfde is, is in dit geval goedkoop beter dan duur. Ik begrijp er helemaal niets van. Het enige wat je kunt zeggen is dat er meer is dan hetzelfde.

Vraag het maar