Droge naald ets

Aanstaande zondag heb ik een workshop ‘Lino’s maken voor gevorderden’. Het is bij Reinoudt en zijn twee atelierkatten, dat was de vorige keer goed bevallen. Daar heb ik toen veel handige dingen geleerd. 

Twee weken geleden deed ik een workshop ‘Landschap met droge naald etsen’ bij de Teekenschool van het Rijksmuseum. Het was voor mij de eerste keer dat ik een ets ging maken en ik was benieuwd hoe het zou gaan. Voorgaande workshops waren niet altijd een succes geweest.

De man die deze workshop gaf was gelukkig positief ingesteld en had veel ervaring in les geven. Je kunt wel kunstzinnig ingesteld zijn maar dat wil dan nog niet zeggen dat je een geschikte docent bent.

Zoals gebruikelijk begreep ik de opdracht niet helemaal. Het was de bedoeling dat je één van de vele landschapsfoto’s die op tafel lagen uit zou kiezen. Vervolgens tekende je de foto met een etsnaald na door krassen in een plastic plaatje te maken. Het natekenen van de foto had ik niet helemaal begrepen ik dacht dat het voorbeelden waren. De docent vond het te waarderen dat ik zelf een landschap wilde tekenen. 

Om perspectief in mijn landschap te krijgen was het handig om te beginnen met een groot object. Ik vond een oude stadspoort een goede start. Maar dan… Een weg natuurlijk, met cipressen en hoog gras er langs. De docent attendeerde me erop dat het perspectief van de poort niet helemaal logisch was. Toen kwam de geniale les die ik nooit meer zal vergeten. “In de kunst hoeft natuurlijk niets logisch te zijn, maar enige logica is wel fijn”. Een levensles; ik ga er een tegeltje van maken, met een logisch ontwerp natuurlijk. 

De volgende aanwijzing was dat het wel erg leeg was in de poort. Wat ik daar ging doen? ‘Een put tekenen..?’ ‘Misschien kun je een mens tekenen.’ Een mens, daar kom ik dan weer niet op. Ik kraste wat krullen en lijnen om te beginnen. Dat vond hij mooi, heel artistiek en heel vrij. Ik moest er nog wel wat aan doen zodat je kon zien dat het een mens was,  een hoofd, armen, benen… 

Het afdrukken ging prima, deze keer sloopte ik de pers niet. Ik leer gelukkig snel. Het was erg leuk om te doen vooral omdat je met een vrij simpel ontwerp een mooi resultaat krijgt. Ik zou zeggen een geslaagde workshop, met een blij en voldaan gevoel ging ik daar weg. Ga ik het zeker nog eens doen.

Eerste druk, met veel inkt
Tweede druk is een spiegeldruk met de resterende inkt
Derde druk met minder inkt.
Vierde druk met inktvegen.

Geef een reactie